Orașul Găești a fost populat din cele mai vechi timpuri, dovadă fiind descoperirile arheologice ale prof. univ. dr. docent Dumitru Berciu ce aparțin culturii Gumelnița (neoliticul târziu). Prima mențiune documentară despre orașul Găești datează din 19 iulie 1498 de pe timpul lui Radu cel Mare, fiul lui Vlad Călugărul, care „întărește ocina Găeștilor mânăstirii Râncaciovului”. O dezvoltare fără precedent cunoaște orașul după 1967, odată cu înființarea întreprinderilor de utilaj chimic (Utchim) și întreprinderii de frigidere (Arctic Găești). Această evoluție economică a determinat și o creștere numerică a populației.
O dezvoltare deosebită în această perioadă cunoaște și agricultura, ramură importantă a orașului Găești. Dezvoltarea industrială a orașului a avut o influență pozitivă și asupra gospodăriei urbane. Astfel, în 1975 față de 1960 , lungimea străzilor crește cu 10 km, din care 36 km de străzi sunt electrificate și 30 km modernizate. Rețeaua de apă se întinde pe o lungime de 19,8 km. Lungimea rețelei de canalizare a atins de-abia 13,4 km (este pe cale de extindere). De asemenea, s-a dezvoltat și modernizat transportul în comun.
Perioada de după 1989 a introdus modificări importante în peisajul economic al orașului, fapt ce se reflectă și în mișcarea naturală a populației. Astfel, s-au redus valorile natalității, fertilității. Mortalitatea s-a menținut la valori relativ constante. Mișcarea migratorie nu înregistrează valori importante. Dacă înainte de 1989 predomina mișcarea sat-oraș (motivul fiind unul financiar), după 1989 se remarcă o migrare oraș-sat, însă fără consecințe spectaculoase. Structura populației pe grupe de vârstă indică un proces de îmbătrânire al populației după 1989, proces determinat în principal de scăderea natalității. În cadrul structurii socio-economice se remarcă o scădere considerabilă a sectorului primar, că urmare a industrializării intense din ultima parte a secolului al XX-lea. Structura etnică a populației indică faptul că românii dețin majoritatea absolută (peste 95%), iar structura religioasă relevă o majoritate covârșitoare de ortodocși.
Populația are o influență deosebită asupra orașului în care locuiește, și-și desfășoară activitatea, totodată și orașul influențează structurile geodemografice ale populației. Prin urmare, există o influență reciprocă între oraș și populația care trăiește în cadrul lui. Fiind un oraș relativ mic, zonele funcționale nu sunt clar conturate, astfel încât se întrepătrund unele cu altele (zone mixte).
Orașul Găești are predominant funcție industrială și agricolă, însă acestora li se adaugă și funcția de transport, comercială, de învățământ, cultural-științifică, rezidențială, sanitară și nu în ultimul rând, turistică.
Stema orașului:
Se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, în câmp albastru, se află o gaie de aur, cu ciocul roşu, ieşind, redată din faţă, privind spre dreapta, cu aripile deschise şi cu zborul în sus. În vârful scutului, în câmp roşu, se află 3 fulgi de zăpadă cu câte 6 raze de argint, poziţionaţi. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu 3 turnuri crenelate.
Semnificaţiile elementelor însumate:
~ Gaia dă denumirea localităţii.
~ Fulgii de zăpadă simbolizează o importantă unitate economică, în care se produc frigidere şi alte aparate electrocasnice.
~ Coroana murală cu 3 turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraş.
Prima mențiune documentară despre orașul Găești datează din 19 iulie 1498, de pe timpul lui Radu cel Mare, fiul lui Vlad Călugărul, care "întărește ocina Găeștiului mânăstirii Râncaciovului". După 67 de ani (mai precis la 4 ianuarie 1565), se dă din București un alt document de către Petru Voevod "domn a toată țara Ungro-Vlahiei, fiul lui Mircea Voevod, prin care parte de nord a orașului-care pana nu demult se chema Rădulești, si se întindea de la Răstoaca până la râul Făget - se da ocina lui Stoica cu frații săi Ciolan si Dumitru si lui Radu cu frații săi Oprea si Stepan, cu fii lor câți le va da Dumnezeu". În primul dintre aceste documente sunt pomenite doar două sate (cartiere): Vaideeasca si Straoști. Ca și alte orașe din țara noastră, Găeștiul se dezvolta destul de lent și acest fapt este pe deplin explicabil.
Economia naturala care predomina in orânduirea feudala nu oferă condiții materiale si spirituale care sa favorizeze o dezvoltare rapida. Principala piedica in dezvoltarea orașului o constituie moșierii pe latifundiile cărora era așezat. Intre ei se da o lupta pe viata si pe moarte pentru acapararea de noi proprietăți, folosind orice mijloc, fie cumpărarea, fie înrudirea pentru zestre, fie dezmoștenirea si acapararea etc. Lupta "care pe care" se da nu numai intre boierii găeșteni, ci și intre ei si monastirea Cobia, care își avea moșia de jur împrejurul orașului. Aceasta situație se crease încă de la 15 martie 1608, când Radu Șerban, Domnul Țării Românești, a întărit satele Cacoveni, Călugăreni, și Broșteni acestei mănăstiri. Se cunosc nenumărate conflicte între mănăstirea amintită și boierii din Găești care aveau și diferite ranguri, pricini de care se ocupa chiar divanul sau domnul tarii, ba de cele mai multe ori era amestecat și mitropolitul. Neînțelegerile invite dădeau multă bătaie de cap și Isprăvniciei de Vlașca, mereu prezentă in cercetarea și soluționarea lor. Asemenea conflicte sunt consemnate și după 1800, când continuă să ia amploare.
Într-un document de la 1810, Catagrafia cerută de Mitropolitul Ignatie, găsim menționate satele care alcătuiau comuna Găești și numărul lor de locuitori. Pe atunci Găeștiul începuse să devină localitate urbană. Avea în componență satul Catanele alcătuit din 74 de case și care avea 282 de locuitori, 113 bărbați si 149 femei. Apoi se vorbește de satul Găeștii de Sus care avea 128 de case si 699 locuitori din care 346 bărbați si 353 femei. Mai sunt consemnate satele Găeștiul de Mijloc cu 38 de case și 157 locuitori, 78 bărbați și 79 femei și Găești Târg cu 44 de case și 166 locuitori, 82 bărbați și 84 femei. În total 284 de case cu 1.284 locuitori. Din cauză că orașul s-a dezvoltat spontan și in funcție de principalele ocupații ale locuitorilor lui (care erau agricultura, meșteșugurile legate de ea si comerțul), Găeștiul a avut si pe alocuri se mai vede si azi, un aspect urbanistic necorespunzător. Era situat pe o întindere prea mare si doar centrul lui - situat pe șoseaua națională - și câteva străzi mai bine amenajate ii confereau un oarecare aspect urbanistic. De altfel și unii călători străini, care au vizitat țara noastră in secolul trecut caracterizează Gaeștiul ca "un popas cu căsuțe de lut, acoperite cu paie si având in ferești hârtie pusa in loc de geamuri. Fumul iese prin acoperiș și in jurul focului stau copiii, lângă părinții lor, aproape golași" (Von Sturmen).
Dezvoltarea lentă a orașului este întrerupta de salturile pe care le face in perioada după ce devine provizoriu capitala județului Dâmbovița ca urmare a incendierii Târgoviștei de către turci, în timpul războiului turco-austriac (1736-1739). În aceste condiții trebuia sa se facă față noilor cerințe sporite economice si administrative. De asemenea, o alta perioada de dezvoltare mai rapida o cunoaște in timpul cat a fost reședința Isprăvniciei de Vlașca. După 1832 când prin regulamentul organic se hotărăște ca in toate județele de pe Dunăre, capitalele sa se stabilească in orașele de pe bătrânul fluviu in scopul întăririi apărării la granița cu turcii, Gaeștiul cunoaște o perioada de stagnare, pierzându-si mult din importanta pe care a avut-o.
Spre sfârșitul secolului, Marele Dicționar Geografic al Romîniei consemna despre Găești că se compunea din trei suburbii: Cătanele, Găeștii de Sus și Găeștii de Jos si ca avea o populație de 2470 locuitori, din care câțiva evrei. Pe atunci, existau la Găești 12 străzi: Catanele, Mandrila, Găeștii de Sus, Vaideeasca, Bobeanca, Fusescu, Ulița Gării, Strada Noua, Cioflecu, Straosti, Strada Târgoviștei și Strada București. Aici era reședința judecătoriei de ocol si a medicului de arondisment al plășilor Cobia și Dâmbovița (deși Găeștiul era oficial comună urbană a plășii Cobia). Mai sunt consemnate o stație telegrafică, o stație de cale ferată pe linia București-Pitești, 2 școli primare urbane (una de băieți si una de fete) instalate în localul cumpărat de comuna cu 70.000 lei de la D.R.Cordescu. Se mai indica existenta unei mori de apa si a uneia de aburi, organizarea a doua târguri anuale (20 iulie și 8 septembrie) și se face mențiunea ca in Găești, in afara de grâu si porumb, se produce cel mai bun tutun din România. Tutunul de aici era de altfel cunoscut de mult în străinătate.
SPITALUL ORĂȘENESC GĂEȘTI
Adresa: Spitalul Orășenesc Găești, Str.13 Decembrie, nr.170 GĂEȘTI, 135200, Dâmbovița
Contact: 0245/ 710297
Fax: 0245/ 711028
E-mail: office@spitalgaesti.ro
Policlinica Găești
Adresa: Policlinica Găești, Str. Cuza Vodă, Bl.17 GĂEȘTI, 135200, Dâmbovița
Contact: 0721 224 162
Policlinica TOP MED Găești
Adresa: Policlinica TOP MED Găești, Str. 13 Decembrie, Nr. 2, etj. 1, deasupra Farmaciei Valleriana, GĂEȘTI, Dâmbovița
Contact: 0245/ 710543 - 0723 347 544
Policlinica MEDALEX Găești
Adresa: Policlinica MEDALEX Găești, Str. 13 Decembrie, Nr. 170, GĂEȘTI, Dâmbovița
Contact: 0245/ 711200 Fax: 0245/ 711201
E-mail: office@medalex.ro
FARMACIA VALLERIANA
Adresa: FARMACIA CATENA, Str. 13 Decembrie, Nr. 2, GĂEȘTI, 135200, Dâmbovița
Contact: 0245/ 710013
FARMACIA CATENA
Adresa: CATENA, Str. 13 Decembrie, Nr. 6, GĂEȘTI, 135200, Dâmbovița
Contact: 0245/ 713 388
FARMACIA 2000 REMEDIUM
Adresa: FARMACIA 2000 REMEDIUM, Str. 13 Decembrie, Bl.52m GĂEȘTI, 135200, Dâmbovița
Contact: 0245/ 713107
FARMACIA CHAMOMILLA
Adresa: FARMACIA CHAMOMILLA Găești, pe Str. 13 Decembrie, Nr. 40, GĂEȘTI, Dâmbovița
Contact: 0245/ 711768
FARMACIA CONDOR Găești
Adresa: FARMACIA CONDOR Găești, Str. 13 Decembrie, Bl. 46, Inter. E, GĂEȘTI, Dâmbovița
Contact: 0245/ 711663
FARMACIA SANATATEA Găești
Adresa: FARMACIA SANATATEA Găești, Str. 13 Decembrie, Nr. 8A, GĂEȘTI, Dâmbovița
Contact: 0245/ 710847
GEFARM Găești
Adresa: GEFARM Găești, Str. 13 Decembrie, GĂEȘTI, Dâmbovița
Contact: 0744 365 293
Centrul Medical Dr. Enescu
Adresa: Centrul Medical Dr Enescu, Str. Viitorului, Nr. 1-5, etj. 1, GĂEȘTI, 135200, Dâmbovița
Contact: 0757 111 977 | 0744 653 795
COLEGIUL NAȚIONAL VLADIMIR STREINU
Adresa: COLEGIUL NAȚIONAL VLADIMIR STREINU, Str. Titulescu Nicolae, Nr. 24-26, GĂEȘTI, 135200, Dâmbovița
Contact: 0245/ 713351
LICEUL TEHNOLOGIC IORDACHE GOLESCU GĂEȘTI
Adresa: LICEUL TEHNOLOGIC IORDACHE GOLESCU GĂEȘTI, Str. 13 Decembrie, Nr. 206A, GĂEȘTI, 135200, Dâmbovița
Contact: 0245/ 713319
LICEUL TEHNOLOGIC DR. C. ANGELESCU GĂEȘTI
Adresa: LICEUL TEHNOLOGIC DR. C. ANGELESCU GĂEȘTI, Str. Argeşului, Nr. 2, GĂEȘTI, 135200, Dâmbovița
Contact: 0245/ 712410
ȘCOALA GENERALĂ ȘERBAN CIOCULESCU (NR 6) GĂEȘTI
Adresa: ȘCOALA GENERALĂ NR 6 GĂEȘTI, Str. Cuza Voda, Nr. 4A, GĂEȘTI, 135200, Dâmbovița
Contact: 0245/ 710484
ȘCOALA GENERALĂ RADU CEL MARE GĂEȘTI
Adresa: ȘCOALA GENERALĂ RADU CEL MARE GĂEȘTI, Str. 13 Decembrie, Nr. 79, GĂEȘTI, 135200, Dâmbovița
Contact: 0245/ 710838
GRĂDINIȚA INOCENȚA
Adresa: GRĂDINIȚA INOCENȚA, Str. Unirii, Nr. 4A, GĂEȘTI, 135200, Dâmbovița
Contact: 0245/ 713168
CASA DE CULTURĂ DUMITRU STANCIU GĂEȘTI
Adresa: CASA DE CULTURĂ DUMITRU STANCIU GĂEȘTI, Str. Nicolae Titulescu, Nr. 5, GĂEȘTI, 135200, Dâmbovița
Contact: 0766 374 285 / 0722 213 633
Librăria EXCELSIOR VINS
Adresa: Librăria EXCELSIOR VINS, Str. 13 Decembrie, Bl. 49, parter, GĂEȘTI, 135200, Dâmbovița
Contact: 0245/ 712835
Librăria COSTIMAR
Adresa: Librăria COSTIMAR, Str. 13 Decembrie, Nr. 82, GĂEȘTI, 135200, Dâmbovița
Biblioteca Orășenească Aurel Iordache Găești
Adresa: BIBLIOTECA ORĂȘENEASCĂ AUREL IORDACHE GĂEȘTI, Str. Cuza Voda, Nr. 4A, GĂEȘTI, 135200, Dâmbovița
Contact: 0245/ 712307
BISERICA SFÂNTUL ILIE
Adresa: BISERICA SFÂNTUL ILIE GĂEȘTI, Str. Cuza Voda, GĂEȘTI, 135200, Dâmbovița
BISERICA SFÂNTA TREIME
Adresa: BISERICA SFÂNTA TREIME GĂEȘTI, Str. Popa Șapcă, GĂEȘTI, 135200, Dâmbovița
CLUBUL SPORTIV PROGRESUL GĂEȘTI
FACEBOOK https://www.facebook.com/clubulsportiv.progresulgaesti
BAZINUL DE INOT GĂEȘTI